عمرو لیث صفاری، هنگامهای که بر نیشابور، مرکز خراسان، دست یافت، گفت: «شهری را گرفتهام که گِل آن خوردنی، بوتهی آن ریواس و سنگهای آن فیروزه است.» این گفته عمرولیث، بیانگر ارزشمندی سه فرآورده ناب از اقلیم نیشابور است که یکی از آنها، «ریواس» است. ریواس گیاهی است از تیره ترشکها که یکی از رهاوردهای کوهستان بینالود نیشابور است. به ریشه غدّهگون ریواس، «ریوند» گویند. همچنین، ریوند، نام قدیم نیشابور و نام قدیم کوهستان بینالود است که در آن، آتشگاه باستانی آذر برزین مهر، شعله میکشیده. در باورهای دینی ایرانی، داستان خلقت انسان با گیاه «ریواس دوشاخه»، پیوند خورده است.
گفتهاند «کیومرث را اهورامزدا بیافرید و او مدت سی سال در کوهها به تنهایی زندگی کرد، و هنگام مرگ نطفهای بداد که آن را به نیروی خورشید بپروردند و در خاک نگهداشتند. پس از چهل سال از محل آن نطفه، گیاه ریواس دوشاخه رویید که در مهرگانروز (شانزدهم مهر) از آن دوشاخهی ریواس، میهری و میهریانه (اولین زوج) بهوجود آمد که پس از چهل سال با یکدیگر ازدواج کردند و ثمرهی آن تولید یک جفت نر و ماده شد که از آنان هفت پسر و هفت دختر متولد شدند ….» بدینسان، انسان بر روی زمین پای گذاشت و گامهای او بر پهنهی کرهی خاکی گسترانیده شد.
«ریواس نیشابور»؛ درشتترین، مرغوبترین و خوشطعمترین ریواس در ایران است و در کتابهای کهن همچون «احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم»، «معجمالبلدان» و ... به کیفیت و آوازه جهانی ریواس نیشابور، اشاره شده است. ریواس، یکی از محصولات کشاورزی، از نمادهای اقلیم، و همزاد کوهستان بینالود نیشابور است؛ بهترین نوع ریواس ایران، در کوهپایههای نیشابور، در مناطقی چون میرآباد، خرو، بوژان، سوقند و ... به دست ریواسکاران نیشابوری، پرورش مییابد. ریواس یه صورت خام و یا در فرآوردههایی همچون خورش ریواس، اشکنه (خوراک) ریواس، کمپوت و مربا و شربت و ... دارای مصرف غذایی است. ریواس، در صنایع دارویی و رنگ نیز کاربرد دارد.